Ubuntu installeren op lege schijf ?

Asked by R. v.d. Zee

Is het niet mogelijk vanaf een C.D. een harddisks te formatteren en dan Ubuntu te installeren?
Zoals ook bij Win XP mogelijk is? mijn schijf is slechts 20 Gbyte groot.
Of is dat nog in ontwikkeling.

Groetjes
Ruurd
Hoorn

Question information

Language:
Dutch Edit question
Status:
Solved
For:
Ubuntu Edit question
Assignee:
No assignee Edit question
Solved by:
Erik van Luxzenburg
Solved:
Last query:
Last reply:
Revision history for this message
Best Erik van Luxzenburg (evanluxzenburg) said :
#1

Ruud dat is juist de essentie van Ubuntu!

Wat voor systeem draai je nu?

Laten we stellen, 95% kans dat je Windows XP of Vista op je PC hebt. Als je dan Ubuntu wilt installeren doe dan het volgende:

Ga naar www.ubuntu.com en download de ISO van de recente stabiele versie (10.04). Deze brand je (onder windows) op een CD-rom met een ISO brander.

Na een succesvolle installatie van de ISO op de CD-rom

Herstart je PC en kies dan om je BIOS te starten (Alt + Delete combinatie vaak), kies voor opstart keuzes en selecteer CD-rom als eerste opstart keuze.

Verlaat je BIOS, vergeet niet de nieuwe opstartkeuze op te slaan.

De PC herstart en laad automatisch de CD-rom, hier heb je de keuze om Ubuntu te starten en te kijken hoe het er uit ziet en werkt of direct te installeren.

Als je hebt gekozen voor Ubuntu draaien van CD-rom kan je overigens ook kiezen om te installeren (en ondertussen alvast te werken, alleen zal ik persoonlijk niets opslaan).

Bij de installatie heb je de keuze om de gehele hardeschijf te gebruiken. Je bestaande Windows en al je documenten, foto's, muziek, films etc... worden dan verwijderd. Je kan er ook voor kiezen om Ubuntu naast je bestaande systeem te draaien. Dan behoudt je al je documenten etc...

Als je een goede backup hebt van al je documenten etc, dan zou ik het eerste kiezen. Bij twijfel of als je het niet hebt, kies dan de tweede optie. Elke keer als je dan je PC start krijg je de keuze welk systeem je wilt gebruiken.

Na installatie herstart de PC, ga weer even naar je BIOS om je opstart instelling terug te zetten naar starten vanaf een hardeschijf.

Als je de BIOS verlaat herstart je PC in de bootloader als je hebt gekozen voor Ubuntu naast je bestaande systeem of direct naar Ubuntu als je hebt gekozen voor de eerste optie!

Om je vraag kort te beantwoorden: ja het is reeds mogelijk om vanaf een CD-rom je harddisk te formatteren en Ubuntu te installeren!

Succes!

Revision history for this message
R. v.d. Zee (ruudvdzee) said :
#2

Thanks Erik van Luxzenburg, that solved my question.

Revision history for this message
R. v.d. Zee (ruudvdzee) said :
#3

Hartelijk dank Erik voor de uitvoerige uitleg, de meeste trucs waren mij wel bekend maar het uitpakken en tegelijk branden met de ISO brander is wel erg belangrijk, want als je zelf gaat knutselen met Unzip programma's en branders dan raakt er waarschijnlijk een essentieel bestand onklaar waar door de CD niet wil booten., dat was eerst mijn probleem.
Maar nu werkt het via Win98 (vanuit Dos wil het niet) en heb een volledige installatie gemaakt op P.C.
Na het installeren moet er geherstart worden maar dan wel de CD-Rom uit de speler halen anders gaat hij weer opnieuw aan het installeren( dit staat nergens vermeld, maar toch maar gedaan.

Configuratie: Dell Dimension 4100: Processor 800Mhz : Geheugen 2x256 Mb : Harddisk 20 Gbyte

Alle Ubuntu gebruikers gegroet,

Ruud
Hoorn